Yogada Sonbahar Detoksu Nedir?

Yogada Sonbahar Detoksu Nedir?

Nui Yoga tarafından tarihinde gönderildi

‘’Değişim korkmamız gereken bir şey değil. Aksine, hoş karşılamamız gereken bir şey. Değişim olmadan, bu dünyadaki hiçbir şey asla büyümeyecek ya da çiçek açmayacak ve bu dünyadaki hiç kimse asla olması gerektiği gibi olmayacaktı.’’ demişti, Hint yoga gurusu Iyengar. Peki bu değişimler neydi? Bedenimiz, ruhumuz, zihnimiz, pozlarımız, kıyafetlerimiz belki de mevsimler. Evet yanlış duymadınız, mevsimler! Mevsimler, sadece birer dünya hareketi gibi görülse de aslında gerçek bundan çok daha fazlasıdır. Mevsimler, bedenimizden zihnimize kadar her alanda değişim yaratır. 

Bu değişimler bizi, sonbaharın ötesi kışa hazırlamak içindir. Şimdi evrenin bize sunduğu bu değişimleri inceleme zamanı…

Sonbaharın Zihnimizde ve Bedenimizde Yarattığı Değişim

Sonbahar mevsiminde günler kısalır ve daha az güneş ışığına maruz kalırız. Bu da vücudumuzun ritmini bozabilir ve uyku düzenimize zarar verebilir. Bu günlerde vücudumuzun uykuya olan ihtiyacı diğer zamanlara kıyasla artar ve bu artış bedenimizde dengesizlik ve halsizlik yaratabilir. 

Güneş ışığı eksikliği birçok insanda depresyon benzeri semptomlar yaratabilir. Yeterli enerjiniz olmadığını, hüzünlü hissediyorsanız veya olumsuz düşüncelerinizde bir artış hissediyorsanız, Mevsimsel Duygusal Bozukluk (SAD) yaşıyor olabilirsiniz. Bu mevsimsel geçiş döneminde olabildiğince güneş ışığı almaya ve doğanın size sunduğu mucizevi bitkilerin faydalarından yararlanmalısınız. Yapacağınız bu küçük değişimler, vücudunuzda beklentinizin üstünde bir pozitif etki bırakacaktır.

Sonbahar, kışın habercisidir. Kış mevsimlerinde vücudumuzun bağışıklığı düşebilir ve hastalıklara daha açık olabiliriz. Bu dönemde giydiğimiz kıyafetlerden tükettiğimiz besinlere kadar, her şeye dikkat etmeliyiz. Bağışıklık güçlendirici sebze ve meyveler tüketmeli; ağır yağlı ürünlerden kaçınmalıyız.  

Her mevsim olmanız gerektiği gibi, sonbaharda da kendinize karşı nazik olmalısınız. Bedeninizde 

ve zihninizde yaşanan bu değişimi kabul etmeli, sonbaharı kucaklamalısınız! Bu değişimi yakından takip etmek ve kolay adapte olabilmek için ufak bir detoks programına girebilirsiniz.

Detoks Nedir?

Detoks, vücutta biriken toksinleri atmak için yapılan, özellikle mevsim geçişlerinde ihtiyaç duyulan kısa süreli programlardır. Detoks, sadece kilo vermek için yapılmaz. Detoks, kısa süreli bir arınma programı gibi düşünülebilir. Detoks programları ile sindirim sisteminizin rahatlaması amaçlanır. Bu nedenle sadece beslenme ile bir detokstan ziyade bedensel hareketler ile desteklenmiş bir programı uygulamalısınız. 

Detoksta Uzak Durulması Gereken Besinler

  • Gazlı içecekler
  • Kafein ve kafeinli ürünler
  • Şekerli gıdalar
  • Doymuş yağlar
  • Alkol
  • Hazır gıdalar
  • Kızartma 
  • Tuz
  • Sigara ve tütün ürünleri

Yogada Sonbahar Detoksu

Sonbahar, detoks yapmak için en ideal mevsimlerden biri belki de! Çünkü bu mevsim geçişinde bedenimizde Vata Dosha etkin oluyor. Hareket ilkesini temsil eden Vata Dosha’yı ne kadar kontrol edebilirsek; bedenimizi bu mevsim değişikliğine o kadar kolay adapte edebiliriz. Vata Dosha’ da ne demek diyorsanız, Dönüşüm Mevsimi Sonbaharın Yoga İçin Önemi başlıklı yazımızı okuyabilir, kendi Dosha’nızı bulabilirsiniz!

Sonbahar detokslarında; elma, armut, havuç, hurma, pancar, kereviz gibi meyve ve sebzeler tabağımızı süslemelidir. Bedeni içten dışa nemlendirmek için, sonbaharda yemekler bol su ile yapılmalı, daha fazla tereyağı ve zeytinyağı kullanılmalı, baklagil ve tahıllar da daha sulu bırakılmalıdır.

Her beslenme programında olduğu gibi, kendinizi ne çok aç bırakmalı; ne de şişene kadar doymalısınız. Dengeli beslenmeye ve bol su içmeye özen göstermelisiniz. Bütün bu beslenme düzeninin yanın da bedeninize hareket katma zamanı da şimdi geldi!

Meditasyon 

Sonbahar, hüzün mevsimidir. Yazın sıcak günlerindeki dışa dönüşlerden; kışın soğuk günlerine doğru içe dönüş mevsimidir. Bu nedenle, her gün rutin olarak kendinize ayıracağınız 20-25 dakikalık bir süre zarfında meditasyon yapmaya başlayabilirsiniz. Sonbaharda dökülen yaprakların eşsiz kokusu, kışın tüten ateşin kokusuna karışırken; bu kokuyu en yakından hissedebileceğiniz Palo Santo Tütsüleri’nden edinebilir, pratiğinizi eşsiz bir deneyime dönüştürebilirsiniz.

Yoga

Yoga pratikleri, zihni ve bedeni sakinleştiren bir arınma yöntemidir. Yoga ile kas enekliğinizin artması yanı sıra, iç organlarınız ve ruhunuz rahatlar. Sonbahar döneminde yoga yapmakta istediğiniz gevşemeye ve sakinleşmeye varmanızda size yardım edecektir. Bu dönemde daha sakin pozlar uygulamaya, uzun süre dinlenmeli dingin hareketler yapmaya özen göstermelisiniz.

Sonbaharda dökülen her yaprak; size umut, neşe ve sevinç olarak geri dönsün, sevgiyle…

Namaste!

← Daha eski yazı Daha yeni yazı →

Blog

RSS

Etiketler

Yoga Kum Torbası Kullanabileceğiniz Yoga Pozisyonları

Yoga Kum Torbası Kullanabileceğiniz Yoga Pozisyonları

Nui Yoga Tarafından Nui Yoga

Yoga, hem bedensel hem de zihinsel rahatlama sağlayan aktivitelerin başında gelmektedir. Rahatlayabileceğiniz, dinginleşebileceğiniz, kendinizle baş başa kalabileceğiniz ve kendinizi keşfedebileceğiniz yoga deneyimi için doğru ekipmanlar...

Daha fazla oku
Yoga Kemeri İle Yapılabilecek Esneme Hareketleri

Yoga Kemeri İle Yapılabilecek Esneme Hareketleri

Nui Yoga Tarafından Nui Yoga

Yogadaki bazı pozisyonlarda ellerimize ya da ayaklarımıza uzanmak, daha fazla esnemeye çalışmak ve uygulanan pozisyonun, vücudun doğru bölgesine etki etmesini sağlamak bir hayli zordur. Kişinin...

Daha fazla oku